Κυριακή 26 Απριλίου 2009

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ




Ο ωραιότερος μήνας της Άνοιξης !

Πρωτομαγιά τα λούλουδα γιορτάζουν
και τα πουλιά στα δέντρα το φωνάζουν
τραγουδούν τον Μάη πάνω στα κλαδιά !

Ο Μάιος ή Μάης είναι ο πέμπτος μήνας του έτους κατά το Ιουλιανό και Γρηγοριανό Hμερολόγιο και έχει 31 ημέρες. Πρότερα ήταν ο 3ος μήνας όταν το ημερολόγιο άρχιζε την 1η Μαρτίου. Οι λατίνοι συγγραφείς τον εκφέρουν πάντα με τη λέξη «mensis» (μήνας) ή Kalendae (καλένδες).


Κατά τον Πλούταρχο (Βίος Νουμά 19) η ονομασία του Μήνα (Maja) προήλθε από το «Μαία» τη μητέρα του Ερμή στον οποίο ήταν αφιερωμένος. Από άλλους υποστηρίζεται ότι αυτό το όνομα είναι προσδιοριστικό πρεσβύτερης ηλικίας εκ του major (μεγαλύτερος


Στην αρχαία Ρώμη κατά τον μήνα Μάιο τελούνταν γιορτές προς τιμή της πηγαίας Νύμφης Ηγερίας, στο άλσος της, προς ανάμνηση των συμβουλών της, που παρέσχε στον Νουμά για τις θρησκευτικές αρχές που εισήγαγε στη Ρώμη. Κατά δε την 1η (Μπόνα Ντέα) και 2η Μαΐου συνεχιζόντουσαν τα από 28 Απριλίου αρχόμενα Φλοράλια, εορτές προς τιμή της θεάς της βλάστησης της Χλωρίδας (Flora). Επίσης κατά τον ίδιο μήνα οι Ρωμαίοι τελούσαν τα "Lemuria" Μειλίχια που ήταν εορτές προς ιλασμό των ψυχών των νεκρών.

Στη τέχνη τον μήνα Μάιο οι Ρωμαίοι τον παρίσταναν με μορφή μεσήλικου άνδρα που έφερε πλατύ χιτώνα με μεγάλες περιχειρίδες (σαν το σημερινό ράσο) και έχοντας στη κεφαλή το κάνιστρο γεμάτο άνθη ενώ στα πόδια του υπήρχε ένα παγώνι (ταώς) με ανοιγμένα τα φτερά.

Τέλος ο μήνας Μάιος αντιστοιχεί κατά το πρώτο 15νθήμερο με τον αρχαίο ελληνικό αττικό μήνα Μουνυχιών και το δεύτερο με τον καλούμενο Θαργηλιών.

Αυτά για την ιστορία , για να μην ξεχνάμε από που προήλθε η ονομασία .

Τώρα στα ελληνικά έθιμα που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά μέσα από την λαογραφία. Σήμερα όμως δεν τηρούνται πια εκτός αν αναβιώνουν μέσω κάποιων λαογραφικών συλλόγων .
Την πρώτη του Μάη , λέει μια πρόληψη, πίνουν το αμίλητο νερό που έφερε η κόρη από τη βρύση, χωρίς να μιλήσει σε κανέναν.
Ο Μάης θεωρείται μήνας της μαγείας γιατί το όνομά του αρχίζει απο "Μ" .Γι αυτό τον Μάη δεν γίνονται γάμοι , για να μην είναι μαγεμένοι.
Πολύς κόσμος λέει αστειευόμενος και λιγάκι με πονηρή έννοια , ότι την παραμονή του Μάη πιάνουν το μαγιόξυλο . Αυτό προήλθε από η μεσαιωνική συνήθεια , να στολίζουν οι νέοι/ες την παραμονή της πρωτομαγιάς ένα κλαδί κερασιάς και να το προσφέρουν μετά στην αγαπημένη τους ή στον αγαπημένο τους .
Την πρωτομαγιά μαζεύουμε λουλούδια και φτιάχνουμε στεφάνι που κρεμιέται στην είσιδο της κεντρική ςπόρτας του σπιτιου . Μένει εκεί κρεμασμένο και καίγεται την παραμονή το βράδυ στις 24 Ιουνίου στην γιορτή του Αη Γιάννη του Κλείδωνα !

Ας γίνουμε κι εμείς πάλι παιδιά τραγουδώντας :

Ο Μάϊος μας έφτασε
εμπρός βήμα ταχύ
να τον προϋπαντήσουμε
παιδιά στη εξοχή !

Δεν υπάρχουν σχόλια: