Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Σήμερα 5 Ιουνίου εορτάζεται παγκοσμίως η ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ .Δηλαδή; Γιορτάζουμε 1 φορά τον χρόνο ότι κακοποιούμε τις υπόλοιπες 364 ημέρες ! Ειρωνία !


Σαν την ΗΜΕΡΑ ΤΗς ΓΗΣ , σβύσαμε τα φώτα για 1 ώρα και μετά..... συνεχίσαμε να τα ανάβουμε .
Λες και τα μνημεία που τόσα χρόνια δεν φωτιζότανε , πάθανε κάτι ..........


Ως κυριότερα Περιβαλλοντικά προβληματα σε παγκόσμιο επίπεδο θεωρούνται τα εξής:

Φαινόμενο του θερμοκηπίου
Ορισμένοι ρύποι όπως το διοξείδιο του άνθρακα, ενεργούν όπως τα πλαστικά καλύματα ενός θερμοκηπίου επιτρέποντας την είσοδο των ηλιακών ακτινών, αλλά εμποδίζοντας την έξοδο της θερμότητας. Αυτό το θερμικό φράγμα έχει ήδη αλλάξει το κλίμα της Γής.

Τρύπα του όζοντος
Το στρώμα του όζοντος της στρατόσφαιρας που προστατεύει τη Γη απο της υπεριώδεις ακτίνες υφίσταται μια αλλοίωση. Οι χλωροφθοριούχοι άνθρακες που απελευθερώνονται απο τα αεροζόλ, τις κλιματιστικές συσκευές κ.α. ταξιδεύουν στη στρατόσφαιρα και δημιουργούν τρύπες στο στρώμα του όζοντος.



Ατμοσφαιρική ρύπανση
Δισεκατομμύρια τόνοι ρύπων εκπέμπονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα. Όλοι αυτοί οι ρύποι δεν χάνονται στον ουρανό, αλλά αφού προκαλέσουν ασφυξία στις πόλεις και επιδεινώσουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ξαναπέφτουν στη Γη με τη μορφή της όξινης βροχής.



Ρύπανση των νερών
Πλέον χαρακτηρίζεται αρκετά κρίσιμη η κατάσταση των θαλασσών. Η γεωργία με τα λιπάσματα, η βιομηχανία με τα απόβλητα και οι κατοικίες με τα λύματα, τα φυτοφάρμακα και τα ζιζανιοκτόνα έχουν μολύνει τα υπόγεια υδροφόρα κοιτάσματα με αποτέλεσμα να έχει μειωθεί η ποσότητα του πόσιμου νερού.

Στερεά απόβλητα
Λέγεται πως ο όγκος των ενοχλητικών αποβλήτων θα μπορούσε να γεμίσει σήμερα 28 εκατομμύρια βαγόνια κι ο αριθμός αυτός ολοένα και αυξάνεται. Τριακόσιες περιοχές στην Ευρώπη και την Αμερική, όπου απορρίπτονται τοξικά και πυρηνικά απόβλητα εμφανίζουν δείκτες υψηλής επικινδυνότητας. Στις χωματερές δεν τηρούνται ούτε οι στοιχειώδεις προδιαγραφές υγειονομικής ταφής.

Πληθυσμιακή έκρηξη
Οι αυξανόμενοι αριθμοί δε θα προκαλούσαν ανησυχία αν η επέμβαση πάνω στη Γη απο τους ανθρώπους ήταν ορθολογική.


Καταστροφή των δασών
Κάθε δευτερόλεπτο καταστρέφεται και ένα κομμάτι του πνεύμονα της Γης, του παρθένου αμαζονιακού δάσους. Αν προσθέσουμε τις πυρκαγιές σε Ευρώπη και Αμερική συμπληρώνεται το παζλ της καταστροφής.
Αν θέλουμε όλοι και ο καθένας ξεχωριστά , μπορούμε να κατορθώσουμε πολλά πράγματα.



5 σχόλια:

Stelios Frang είπε...

Μήπως πετάς κι εσύ χαρτάκια, εισιτήρια, τσίχλες, τσόφλια κτλ. στους δρόμους; Χμ; Ποτέ;

ΧΑΡΤΙΝΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ είπε...

Οχι βέβαια , τίποτα από αυτά δεν πετάω .Ακόμα και για τα ψώνια μου έχω πάντα στην τσάντα μου , μια πάνινη τσάντα και δεν χρησιμοποιώ πλαστικές !

Stelios Frang είπε...

Μπράβο, καλό κορίτσι!

Heliotypon είπε...

Αυτές οι πλαστικές σακκούλες είναι μια πληγή! Βέβαια και οι χάρτινες που χρησιμοποιούν στις ΗΠΑ δεν είναι λιγότερο κακό, αφού το χαρτί προέρχεται από τα δέντρα, αλλά αυτό, τουλάχιστον, ανακυκλώνεται...

ΧΑΡΤΙΝΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΑΚΙ είπε...

Μεγάλη πληγή το πλαστικό , μπορεί να έχει διευκολύνει τη ζωή μας , άλλα ως συνήθως έχει καταλήξει στο άλλο άκρο !
Οι βιοδιασπώμενες σακούλες δεν εξαφανιζονται με μαγικό τρόπο , απλά γίνονται εκατομμύρια κομματάκια .
Νευριάζω όταν βλέπω κόσμο να πηγαίνει στον φούρνο και να θέλει σακούλα για μια φρατζόλα ψωμί, λες και δεν μπορεί να την κρατήσει στο χέρι με το χαρτί μέσα στο οποίο την τυλίγουν !