Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2012

ΦΥΛΗ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΙΛΑΕΙ ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ

Μπορεί οι περισσότεροι νεοέλληνες να γνωρίζουν ελάχιστα ή να αγνοούν παντελώς την αρχαία ελληνική γλώσσα… όχι όμως και μία απομονωμένη κοινότητα στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας, στη βορειοανατολική Τουρκία.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Βρετανικού Independent, περίπου 5.000 άνθρωποι φαίνεται ότι μιλούν μία διάλεκτο που πλησιάζει εκπληκτικά στην αρχαία ελληνική γλώσσα.
 Όπως επισημαίνουν ειδικοί γλωσσολόγοι μέσω αυτής της διαλέκτου μπορούν να εξάγουν πολύ σημαντικά συμπεράσματα για τη γλώσσα του Σωκράτη και του Πλάτωνα, καθώς και το πώς αυτή εξελίχθηκε.
Η κοινότητα ζει σε ένα σύμπλεγμα χωριών κοντά στην τουρκική πόλη της Τραπεζούντας, όπου κάποτε ήταν η αρχαία περιοχή του Πόντου. Οι γλωσσολόγοι διαπίστωσαν ότι η διάλεκτος, Romeyka, μια ποικιλία από ποντιακά ελληνικά, έχει δομικές ομοιότητες με την αρχαία ελληνική που δεν παρατηρούνται σε άλλες μορφές της γλώσσας που ομιλείται σήμερα. Επίσης η Romeyka παρουσιάζει και πολλές ομοιότητες με το αρχαίο λεξιλόγιο.
 Όπως λέει η λέκτορας Φιλολογίας Ιωάννα Σιταρίδου του Πανεπιστημίου του Cambridge «η χρήση του απαρεμφάτου έχει χαθεί στα νέα ελληνικά. Όμως, στα Romeyka έχει διατηρηθεί».
 Μια πιθανότητα είναι ότι οι ομιλητές αυτής της διαλέκτου είναι οι απευθείας απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων που ζούσαν κατά μήκος των ακτών της Μαύρης Θάλασσας πριν από τον 6ο ή 7ο αιώνα π.Χ., όταν η περιοχή αποικίστηκε αρχικά. Αλλά είναι επίσης πιθανό να είναι απόγονοι αυτόχθονων πληθυσμών ή μίας μεταναστευτικής φυλής οι οποίοι αναγκάστηκαν να μιλούν τη γλώσσα των αρχαίων ελληνικών αποικιοκρατών.
Οι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής είναι ευσεβείς μουσουλμάνοι, γι΄ αυτό και είχαν το δικαίωμα να παραμείνουν στην Τουρκία μετά τη Συνθήκη της Λωζάννης του 1923.

http://peri-planomenos.blogspot.gr/2011/05/blog-post_1366.html#axzz201yQAQzT

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2012

Ο ΚΑΦΕΤΖΗΣ ΚΑΙ Η ΕΦΟΡΙΑΚΟΣ !

Από το site Θ Πάγκαλου http://mazi-ta-fagame.gr/v1/?p=221 Αυτή η περιγραφή ανήκει στη κολλητή μου φίλη, η οποία ως ελέυθερος επαγγελματίας πήγε στην Εφορία Χαλανδρίου για να τακτοποιήσει τα βιβλία της. Στην συγκεκριμένη εφορία υπάρχει ένα μόνο γκισέ που εξυπηρετεί τους ελεύθερους επαγγελματίες και η ουρά όπως καταλαβαίνετε είναι μεγάλη. Η φίλη μου έκατσε στην ουρά και περίμενε να έρθει η σειρά της. Μετά από μια ώρα και ενώ ακόμα δεν είχε καν πλησιάσει κοντά στο γκισέ παρατήρησε ότι η κυρία πίσω από το γκισέ φώναζε συγκεκριμένα ονόματα από την ουρά για να τους εξυπηρετήσει πρώτους άσχετα αν περίμεναν άλλοι πριν. Εκνευρισμένη πήγε στο γκισέ και ρώτησε τη κυριά γιατί συμβαίνει αυτό και η απάντηση που πήρε ήταν. «Δεν πάτε να πιείτε ένα καφέ και ελάτε μετά να σας εξυπηρετήσω». Η φίλη μου απάντησε αρκετά εκνευρισμένη ότι δεν ήθελε να πιει καφέ και απάιτησε να μάθει γιατί η κυρία επέλεγε ονόματα που ήταν πολύ πιο πίσω από την ίδια. Η απάντηση παρέμεινε ίδια «Πηγαίνετε στο καφενείο και ελάτε μετά». Μη βγάζοντας άκρη η φίλη μου ξαναγύρισε στη θέση της και εκεί έμαθε τι σημαίνει «πηγαίνετε για έναν καφέ», από τον μπροστινό της. Οι άνθρωποι που ήθελαν να εξυπηρετηθούν γρήγορα, κατέβαιναν στο κυλικείο, έδιναν 20, 30 ευρώ στο καφετζή μαζί με ένα χαρτάκι με το όνομάτους και ξαναγύριζαν στην ουρά. Κάθε 10 λεπτά ο καφετζής ανέβαινε στο γκισέ , άφηνε τη λίστα με τα ονόματα τα οποία η κυρία εξυπηρετούσε. Τα λεφτά μοιραζόντουσαν ανάμεσα στον καφετζή και στην εφοριακό. Η φίλη μου, η οποία σημειωτέον δουλεύει για την Ευρωπαική Ένωση έγινε έξαλλη και ρώτησε γιατί κανένας δεν έκανε καταγγελία στον διευθυντή της Εφορίας….Η απάντηση που πήρε περιγράφει τη σημερινή Ελληνική κοινωνία. «Μα και ο Διευθυντής το γνωρίζει αυτό που γίνεται και δεν μιλάει. Εξάλλου, αν κάνετε καταγγελία, θα φροντίσουν να σας βρούνε τα μυριάδες προβλήματα με τα βιβλία σας και θα πληρώνετε πρόστιμα μέχρι το 2020″. Είναι γνωστό ότι όταν είσαι ελεύθερος επαγγελματίας, ακόμα και άψογα να είναι τα βιβλία σου σου, αν θέλει ο Εφοριακό μπορεί να σε π—–.

Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΑΡΧΑΙΩΝ !

Είπε κάποιος στον Αρίστιππο ότι η Λαΐδα δεν τον αγαπά,
> αλλά προσποιείται ότι τον αγαπά.
> Ο Αρίστιππος απάντησε:
> «Ούτε το κρασί ή το ψάρι με αγαπούν, εγώ όμως τα απολαμβάνω».
> ~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
> Είπε κάποιος στον Διογένη:
> «Οι συμπολίτες σου σε καταδίκασαν σε εξορία».
> Και ο φιλόσοφος απάντησε:
> «Κι εγώ τους καταδίκασα να μένουν στον τόπο τους».
> ~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
> Ο Διδύμων, οφθαλμίατρος της εποχής εξετάζει το μάτι μιάς κοπέλας.
> Ο Διογένης τον βλέπει.
> Ξέρει ο Διογένης ότι ο Διδύμων είναι τύπος ερωτίλος, κοινώς γυναικάς.
> Και του λέγει «Πρόσεξε Διδύμωνα,
> μήπως εξετάζοντας τον οφθαλμό, φθείρεις την κόρην».
> ~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
> Επαινούσαν μερικοί μπροστά στον Άγη τους Ηλείους,
> γιατί ήταν πολύ δίκαιοι κριτές στους Ολυμπιακούς αγώνες.
> Ο Άγης ρώτησε με απορία:
> - Και είναι τόσο σπουδαίο το ότι οι Ηλείοι
> μια φορά στα τέσσερα χρόνια γίνονται δίκαιοι;
> ~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
> Ένας πατέρας ζήτησε από τον Αρίστιππο να διδάξει τον γιο του.
> Ο φιλόσοφος ζήτησε αμοιβή 500 δραχμές.
> Ο πατέρας θεώρησε υπερβολικό το ποσό.
> -«Με τόσα χρήματα», είπε, «θα μπορούσα να αγοράσω ένα ζώο».
> -«Αγόρασε», είπε ο Αρίστιππος, «κι έτσι θα έχεις δύο».
> ~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
> Ο Διογένης ζητούσε ελεημοσύνη απο ένα άγαλμα.
> Όταν τον ρώτησαν γιατί κάνει κάτι τέτοιο απάντησε:
> - Εξασκούμαι στο να μην απογοητεύομαι απο την αναισθησία των ανθρώπων.
> ~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
> Παρακινούσαν τον Φίλιππο τον Μακεδόνα να εξορίσει
> κάποιον που τον κακολογούσε.
> Ο Φίλιππος απάντησε:
> - Δεν είστε καλά!!
> Θέλετε να τον στείλω να με κατηγορεί και σ' άλλα μέρη;
> ~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
> Ένας φαλακρός έβριζε τον Διογένη.
> Ο φιλόσοφος γύρισε και του είπε:
> «Δεν σου ανταποδίδω τις βρισιές,
> αλλά θα ήθελα να πω ένα "μπράβο" στις τρίχες σου,
> γιατί απαλλάχτηκαν από ένα κακορίζικο κεφάλι».
> ~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
> Ρώτησε κάποιος τον Αντισθένη τι είδους γυναίκα θα ήταν κατάλληλη για γάμο.
> Ο φιλόσοφος του είπε:
> «Το πράγμα είναι δύσκολο.
> Αν παντρευτείς ωραία, θα την έχεις με άλλους κοινή,
> αν άσχημη, θα είναι σαν να σου επέβαλαν ποινή».
> ~~~~~~~~~~~@~~~~~~~~~~~~
> Πληροφορήθηκε ο Αριστοτέλης από κάποιον ότι μερικοί τον έβριζαν.
> Ο φιλόσοφος απάντησε: «Καθόλου δεν με νοιάζει.
> Όταν είμαι απών, δέχομαι ακόμα και να με μαστιγώνουν».


Κυριακή 16 Σεπτεμβρίου 2012

ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΤΗΣ ΝΟΡΒΗΓΙΑΣ !!!!!!!!






Η ακόλουθη ιστορία είναι απολύτως αληθής και αφορά τα οικονομικά «προβλήματα» που αντιμετωπίζει η Νορβηγία.
Στις αρχές, λοιπόν, του καλοκαιριού συνήλθε η νορβηγική Βουλή προκειμένου να συζητηθεί το «πρόβλημα» του σημαντικού πλεονάσματος που παρουσιάζει ο κρατικός προϋπολογισμός, καθώς και ο κίνδυνος που ενέχει για την ανατίμηση του εγχώριου νομίσματος (νορβηγική κορώνα)και οι επιπτώσεις που θα είχε μία τέτοια ανατίμηση για τις εξαγωγές της χώρας. Η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος ήταν να χαρισθούν οι φόροι σε όλους τους πολίτες (φυσικά και νομικά πρόσωπα) για το δεύτερο εξάμηνο του 2012, προκειμένου να μην συσσωρευθούν επιπλέον έσοδα στον ήδη «προβληματικό» πλεονασματικό προϋπολογισμό.
Να σημειωθεί πως το φορολογικό σύστημα της Νορβηγίας προβλέπει άμεση φορολόγηση «στην πηγή» του εισοδήματος ενός πολίτη, χωρίς να καλείται στο τέλος του έτους – ή οποιαδήποτε άλλη στιγμή – να πληρώσει κάποιον άλλον φόρο. Αν για παράδειγμα, ένας υπάλληλος αμείβεται από μία εταιρεία με 1.000 ευρώ κάθε μήνα, το ποσοστό φόρου που του αναλογεί αποδίδεται αυτομάτως στο κράτος. Άλλο ενδιαφέρον σημείο για την «τραγική» πλεονασματική οικονομία της Νορβηγίας είναι πως τα τελευταία χρόνια το κράτος χαρίζει το φόρο του μήνα Δεκεμβρίου, σαν ένα «δώρο» προς τους πολίτες, αφού στο νορβηγικό κράτος λεφτά όντως υπάρχουν.
Η νορβηγική Αριστερά αντέδρασε στην πρόταση του κυβερνώντος κόμματος, υποστηρίζοντας ότι αν χαρίζονταν οι φόροι του υπόλοιπου έτους, το επιπλέον εισόδημα οι πολίτες θα το ξόδευαν κατά κύριο λόγο σε ταξίδια – στους Νορβηγούς αρέσει πολύ να ταξιδεύουν – και ξενύχτια, με αποτέλεσμα τα λεφτά να μην επιστρέφουν στο κράτος. Η πρόταση της Αριστεράς ήταν οι πολίτες να συνεχίσουν να καταβάλλουν τους φόρους και τα χρήματα αυτά να διατεθούν ως δωρεά σε μία άλλη χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα.
Αφού, λοιπόν, δεν πάρθηκε καμία απόφαση εντός του κοινοβουλίου για τον «πονοκέφαλο» των πλεονασμάτων, η κυβέρνηση έθεσε το ζήτημα σε ηλεκτρονικό δημοψήφισμα ενώπιον του νορβηγικού λαού, καλώντας τον να αποφασίσει ο ίδιος για το αν θέλουν να πληρώσουν τους φόρους του υπόλοιπου έτους ή όχι.
Το αποτέλεσμα; Το 72% ψήφισε ώστε να MHN χαρισθούν οι φόροι στους Νορβηγούς πολίτες, αλλά να συνεχίσουν να τους πληρώνουν κανονικά και τα χρήματα αυτά να δοθούν ως δωρεά σε μία άλλη χώρα και επιλέχθηκε τελικά να χτιστούν νοσοκομεία στο Βιετνάμ.Βεβαίως, αν διηγείτο κάποιος την ιστορία αυτή σε έναν συνηθισμένο Έλληνα, η – πιθανότερη – απάντηση που θα λάμβανε θα ήταν «είναι ηλίθιοι αυτοί οι Νορβηγοί». Οι υπόλοιποι ας αναρωτηθούμε ποιοι είναι οι »ηλίθιοι», τελικά.
…..προσοχή!! κάθε σύγκριση απαγορεύεται από το »ηλίθιο» πολιτικό μας σύστημα…!!!
του Γιάννη ΔΙΟΝΑΤΟΥ

αντιγραφή από votegreece.gr